1tje mag toch (jonge kids)

Mijn vorige blog ging over ongezonde tussendoortjes/voeding en hoe vaak je tegen jezelf zegt 1tje mag toch. Deze blog wil ik het over hetzelfde onderwerp hebben maar nu voor kinderen.


Want hoe vaak krijgen jouw kinderen een koekje bij de bakker, een worstje bij de slager, een snoepje bij wanneer je op visite bent of een toetje na het eten?

Tel hier de frisdrank en sappen eens bij op en je kinderen krijgen waarschijnlijk veel te veel (energie) binnen op een dag. En zeker zal dit niet elke dag zo gaan maar kinderen zijn in de groei en uit zich zelf hebben ze al meer zin in zoet waardoor ze deze verleiding nog moeilijker kunnen weerstaan dan jijzelf.

 

Daarnaast bewegen kinderen steeds minder. Ik zie steeds minder kinderen buiten spelen. (Nu ik hier over nadenk voel ik mezelf ineens oud) Kinderen kijken steeds meer tv, zitten steeds meer achter de tablet om spelletjes te spelen. De kinderen zijn zo misschien wel stil en lief maar kunnen zo hun energie niet kwijt en waarschijnlijk 's avonds moeilijk naar bed te krijgen.

 

Doordat kinderen te veel (ongezonde) voeding binnen krijgen en te weinig bewegen komen ze (steeds) meer aan. Ze krijgen te veel energie binnen en verbruiken te weinig energie waardoor ze in gewicht toenemen.

 

Wanneer ik zelf de beker van mijn zoon vul met water krijg ik wel eens commentaar van mensen. Waarom geen sap vragen ze dan. Nou juist omdat hij dan zo wel het koekje bij de bakker mag of het snoepje tijdens visite. En zeker krijgt hij wel eens sap (aangelengd met water). En wanneer we bij anderen zijn dan eet hij mee maar ik let er wel op alles met mate.

 

Maar eigenlijk is alles wat je je kinderen laat eten en drinken aangeleerd gedrag. Want wanneer ze jong zijn en producten niet kennen zullen ze er ook niet om vragen. Maar andersom geldt ook wanneer ze producten niet hebben geproefd zullen ze ze vaak ook niet lusten. Denk hierbij aan de groenten. Wist je dat kinderen minstens 10 keer iets moeten proeven voordat ze de smaak herkennen en lekker gaan vinden. Geef het als moeder dus niet te snel op wanneer je kinderen bijvoorbeeld geen sperziebonen lusten.  En als ik dan kijk naar hoeveel bereidingswijzes er zijn wokken, koken, stoven, bakken, grillen en gepureerd in soepen of sauzen. Verwerk groenten in een stampot of in een salade en wie weet wordt het ineens gegeten. Lusten je kinderen geen gekookte worteltjes verwerk ze dan eens in een stampot of pureer ze door een saus.

 

Vanavond wanneer je kinderen op bed liggen, schrijf dan eens op wat er allemaal is gegeten en gedronken. Hoeveel tussendoortjes bestaan uit groente en fruit? En hoeveel uit koek of snoep? Hoe groot waren de porties van de hoofdmaaltijden?

 

Wanneer je dit opschrijft en terugkijkt krijg je een beter beeld dan wanneer je blijft denken ach 1tje mag toch.

 

Voorbeeld dagmenu (4-12 jaar)

3-5 sneetjes brood

2-3 aardappelen ( of opscheplepels zilvervliesrijs / volkorenpasta / peulvruchten)

3 opscheplepels met groentes

2 stuks fruit

300-600ml melk(producten) en 1/2 - 1 plak kaas (300ml voor de jongsten - 600ml voor de oudsten)

50-100 gram vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers

15-35 gram boter, bak- en braadproducten

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0