Wat is een BGN gewichtsconsulent

Soms krijg ik de vraag wat is een gewichtsconsulent en waarvoor staat de afkorting BGN.  In deze blog wil ik daar verder op in gaan. 

 

Waar staat BGN voor: Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Dit is de beroepsvereniging waarbij ik ben aangesloten. Om hierbij aangesloten te kunnen zijn, moet ik aan bepaalde eisen voldoen:

  • Ik heb een geldig erkend diploma
  • Ik sta ingeschreven bij de KVK
  • Als uitgangspunt volg ik altijd Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad
  • Ik verkoop en adviseer geen afslankproducten en maaltijdvervangers
  • Ik volg regelmatig bij- en nascholingen
  • Ik begeleid cliënten volgens het BGN-behandelprotocol
  • Ik volg bij een geschil de BGN-klachtenprocedure

 

Als BGN-gewichtsconsulent zal ik elke 3 jaar voldoende scholingspunten moeten behalen. Als BGN-gewichtsconsulent blijf ik mezelf hierdoor ontwikkelen en blijft mijn kennis up to date. De BGN wil de kwaliteit van de gewichtsconsulenten waarborgen en waar nodig verbeteren. 

Helaas is de beroepsnaam gewichtsconsulent niet beschermd. Dit betekent dat iedereen die dat wil, zichzelf gewichtsconsulent mag noemen. 

Ik ben geen dokter of diëtist

Als BGN-gewichtsconsulent begeleid ik cliënten (met gewichtsproblemen) volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een gezond eet- en leefpatroon. Cliënten die om medische redenen voeding nodig hebben die aan specifieke eisen moet voldoen, worden niet door een BGN-gewichtsconsulent begeleid en dus ook niet door mij. Ik zal je dan doorverwijzen naar de diëtist of huisarts. 

Vaak noem ik de mensen die bij mij komen geen cliënten maar klanten. Ik krijg anders altijd zo'n dokters gevoel. En dat ben ik niet. Dokters schrijven nog steeds met regelmaat een recept uit om de klacht te bestrijden waarvoor je komt. Maar ik kijk vooral samen met jou naar de oorzaak en werk vanuit daar samen met jou aan je doel.

Als BGN-gewichtsconsulent ben ik een professional op het gebied van gewichtsbeheersing die direct toegankelijk is zonder doorverwijzing. Een verwijzing door een huisarts of andere zorgprofessional is dus niet nodig. De consulenten van een BGN-gewichtsconsulent is daarmee laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen die advies of begeleiding wil op het gebied van gewichtsbeheersing. 

Nieuwsgierig geworden?

Nieuwsgierig geworden naar wat ik als BGN-gewichtsconsulent voor jou kan betekenen, neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0