Hoe zou je samen met je kinderen meer fruit kunnen eten?

 

Ondanks dat fruit van nature een zoete smaak heeft, zijn er toch kinderen die het niks vinden om fruit te eten. Liever pakken ze naar snoep, koek of chips. En bij jonge kinderen willen ouders er nog goed op letten dat er fruit in het trommeltje gaat maar hou ouder de kinderen, hoe vaker je tegen komt dat er minder fruit wordt gegeten. Sommige kinderen weten niet eens hoe fruit groeit of hoe bepaalde fruitsoorten smaken. 

Tips om meer fruit te eten

Zorg voor een volle fruitschaal in het zicht

Wanneer fruit in het zicht staat, zal er eerder naar worden gevraagd of zelfs eerder naar worden gepakt.

Eet fruit van het seizoen

Haal fruit bij de (groente)boer in de buurt en vaak is het dan goedkoper dan wanneer het in de supermarkt ligt. 

Kweek zelf fruit

Dit kan in een moestuin maar kan ook in eigen tuin. Zo kun je aarbeienplanten planten met een blauwe bessenstruik en een frambozenstruik om klein te beginnen maar ook kun je diverse soorten sla planten met tomatenplanten planten wanneer je het iets groter wil aanpakken en wil combineren met zelf groente kweken. Zelf gebruik ik een app vanuit de Makkelijke Moestuin en de daarbij horende zaden etc. Zo hebben ze de MM mini welke je ook makkelijk kunt gebruiken voor op je terras of balkon. 

Eet fruit als topping

Zo kun je aardbeien goed op je volkoren boterham of volkoren beschuit eten. En zijn nectarines of pruimen heerlijk voor in je yoghurt. Dit kun je natuurlijk met allerlei soorten fruit. Vind je zoon of dochter het lekker om kant en klare vruchtenyoghurt te eten pas dit dan eens aan met halfvolle yoghurt met vers fruit. Je zult merken dat ze het kunnen waarderen wanneer er echt fruit in zit i.p.v. bijvoorbeeld 4% vruchten

Zie hieronder een voorbeeld van productvergelijken

Ingrediënten:

Halfvolle yoghurt, suiker, 4,5 % aardbeien, 3,4% aardbeiensap uit concentraat, melkeiwitten, zetmeel, plantenconcentraat (wortel), natuurlijke aroma

Ingrediënten: 

Aardbei                                                   Yoghurt, melkeiwit


Varieer met fruit

Er zijn zoveel soorten appels en peren maar ook mandarijnen. Wissel ze eens af en merk hoe ze verschillen qua smaak. Zo zijn er meer dan 7000 verschillende soorten rassen van appels bekend. De bekendste soorten in Nederland zijn: Jonagold, Goudreinette, Cox, Elstar, Kanzi, Pink Lady, Golden Delicious, Granny Smith, Royal Gala

 

Eet fruit als snack tussendoor

En pak dan eens niet snel naar de banaan uit gemak maar eet eens een passievrucht of een grapefruit. Trakteer op school met fruit als tussendoortje. (zie op de foto de watermeloenpizza van onze zoon voor zijn traktatie op school)

Reactie schrijven

Commentaren: 0